Αλήθεια γνωρίζετε τα οφέλη που χαρίζει η μελιτζάνα στον οργανισμό μας

melitzanes_1

Από τα πολύ αγαπημένα μας λαχανικά που σηματοδοτούν την μεσογειακή διατροφή.

 

Το ταξίδι της ξεκίνησε από την Ινδία και πέρασε στη Κίνα όπου χαίρει μεγάλης εκτίμησης και μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μελιτζάνας στον κόσμο. Πιστεύετε ότι στη Μεσόγειο έφθασε στις αρχές του Μεσαίωνα και από εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελληνική κουζίνα υπάρχουν πάνω από 100 κύριες συνταγές με μελιτζάνα και τα οφέλη στον οργανισμό μας πολλά.

Ξέρετε ότι η μελιτζάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος. Επίσης είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών B1 και Β6. Οι φαινόλες που περιέχουν και τα φλαβονοειδή δρουν ενάντια στους ιούς, τα βακτηρίδια και τον καρκίνο.

Μειώνει την χοληστερίνη και οι ανθοκυανίνες και η νιασίνη που περιέχει προστατεύουν τον εγκέφαλο και μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ψυχική λειτουργία.

Η μελιτζάνα διώχνει τη κατάθλιψη και μας ομορφαίνει.

Από μελέτες το χλωρογενικό οξύ της μελιτζάνας συνδέεται άμεσα με την βελτίωση της διάθεσης. Επίσης όταν τρώμε μελιτζάνα ενεργοποιούνται ένζυμα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας. Ανήκει στη ομάδα των λαχανικών που βοηθούν την απώλεια βάρους αφού είναι χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και έτσι μας χαρίζει αίσθημα πληρότητας.

Τέλος βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και την υγεία των οστών.

Αξίζει να βάλουμε τη μελιτζάνα στη διατροφή μας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση