Αποκλειστική συνέντευξη με τον περίφημο Gerard Vives

O Gerard Vives διαβάζει

Gerard Vives

Gerard, Vives

Ο πιο διάσημος «κυνηγός» μπαχαρικών στον κόσμο. Αυτοδίδακτος Chef από τους πιο σημαντικούς της Νότιας Γαλλίας. Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ποιητική με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική.

Ταξιδεύει συνεχώς στην Τροπική ζώνη αναζητώντας γευστικά διαμαντάκια,  άγρια μπαχαρικά, σπάνια μίγματα. Τα μπαχαρικά στέλνονται από τον ίδιο στην Δύση όταν ακόμα είναι φρέσκα, χωρίς ακτινοβόληση και χημικά πρόσθετα.

Ασχολείται με την έρευνα και την αναζήτηση των πιο σπάνιων μπαχαρικών. Λατρεύει τα πιπέρια και έχει δημιουργήσει ειδικό εργαστήριο.

Gerard, VivesΕτοιμάζεται να δημιουργήσει στην Γαλλία την Ακαδημία Μελέτης Μπαχαρικών. Συνεργάζεται με τη διεθνή ελίτ της γαστρονομίας.

 

 

 

Τα μπαχαρικά του σε καταπληκτικές συσκευασίες πωλούνται σε κομβικά ντελικατέσεν σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα.

μπαχαρικά, Gerard, Vives

 

Πως ξεκίνησε η ωραιότερη  περιπέτεια της ζωής σας, η μαγειρική σας περιπέτεια ;κασετίνα, πιπέρια, Gerard, Vives

-Τα ωραία πράγματα στην ζωή συμβαίνουν απρόσμενα και τυχαία.

Πάντα  μου άρεσαν οι ξεχωριστές γεύσεις και δήλωνα ότι μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω χωρίς πρακτικά να το κάνω.

Κάποιο βράδυ οι φίλοι μου απαίτησαν να ετοιμάσω το δείπνο.Το έκανα με πολύ αγάπη και το αποτέλεσμα ήταν αριστουργηματικό.Εκείνο το δείπνο στάθηκε η αιτία να αλλάξει η ζωή μου.

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την μαγειρική γιατί μου έδινε μεγάλη χαρά. Από τότε έγινε το πάθος μου που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την κουζίνα;

-Είχα την τύχη και το προνόμιο να προέρχομαι από μια οικογένεια που οι παππούδες και η μητέρα μου μαγείρευαν απίθανα. Είχα έντονες γευστικές μνήμες από την παιδική μου ηλικία. Αργότερα έμαθα περισσότερα διαβάζοντας, ταξιδεύοντας και δοκιμάζοντας. Άλλωστε είμαι αυτοδίδακτος.

Πιο είναι το συστατικό της επιτυχίας σας;  

-Πολύ δουλειά, υπερπροσπάθεια θα έλεγα. Συνεχώς σκέφτομαι πως θα βελτιωθώ ώστε να γίνει  η κουζίνα μου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, πιο ευχάριστη, πιο έξυπνη και πιο φευγάτη.

 

Πιο το αγαπημένο σας  υλικό για τις  γευστικές σας δημιουργίες;

-Κυρίως εμπνέομαι από την αγορά και την εποχικότητα. Αγαπώ πολύ τα μπαχαρικά τα χορταρικά, τα μυριστικά, το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή.

 

Υπάρχει κάποιο υλικό που θεωρείται απαγορευμένο στην κουζίνα σας;

-Τα μόνα υλικά που δεν έχουν θέσει στην κουζίνα μου είναι τα βιομηχανικά και  τα χημικά πρόσθετα.

 

κασετίνα, πιπέρια, Gerard, Vives
O γύρος του κόσμου με πολύτιμα, σπάνια πιπέρια.

Σας αρέσει το κρέας ή το ψάρι;

-Το ψάρι επειδή είναι ευαίσθητο, θέλει ειδικό χειρισμό και περισσή φροντίδα.

 

Από που έχει δεχθεί περισσότερες επιρροές η κουζίνα σας;

-Είμαι καθαρά μεσογειακός τύπος και σίγουρα οι επιρροές από την Ιταλία που κατάγομαι είναι έκδηλες στην κουζίνα μου.

Γνωρίζετε την ελληνική κουζίνα, σας άρεσε κάποιο υλικό ή κάποιο πιάτο ιδιαίτερα;

-Είχα την τύχη να ανακαλύψω την ελληνική κουζίνα όταν προσκλήθηκα από εσένα Σίσσυ, στην Αθήνα σε γαστρονομικό φεστιβάλ του ξενοδοχείο St. George Lycabettus με τη συνεργασία του διεθνούς Slow food που είμαι  μέλος.

Μέχρι τότε δεν είχα και την καλύτερη των εντυπώσεων αφού είχα γνωρίσει την παρωδία της ελληνικής κουζίνας στα ελληνικά εστιατόρια του Παρισιού.

Ανακάλυψα ότι η κουζίνα σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, νόστιμη και φρέσκια. Μου αρέσει η διαφορετικότητα των πιάτων και η ευρηματικότητα των συνδυασμών. Βρήκα πολύ νόστιμες τις σαλάτες με πολλά χορταρικά και αρωματικά βότανα.  Μου άρεσαν οι πίττες, οι σουπιές με το σπανάκι αλλά και το πρασόρυζο. Το ελαιόλαδο επίσης είναι εξαιρετικό. Πάντως σε ευχαριστώ γιατί είσαι η αιτία που γνώρισα την ελληνική κουζίνα.

Υιοθετήσατε κάποιο ελληνικό προϊόν  στην κουζίνα σας;

-Ζω στην Προβηγκία. Γύρω μας υπάρχει η Μεσόγειος  η πλειονότητα των υλικών μας είναι ταυτόσημη. ΄Εχω όμως μεγάλη αδυναμία στα φιστίκια Αιγίνης, την κάπαρη και τα καπαρόφυλλα από τα νησιά, τις απίθανες ελιές Καλαμών, τον Κρόκο Κοζάνης και τώρα τελευταία τα ροφήματα με Κρόκο που τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα.

μπαχάρι, πιπέρι, μαύρο

Ποιος ο ρόλος των μπαχαρικών στην κουζίνα σας;

-Πολύ σημαντικός γιατί  χαρακτηρίζουν την κουζίνα μας. Δίνουν ιδιαίτερο άρωμα, χρώμα και  διαφορετικότητα στην τελική επίγευση.  Κάνουν τα πιάτα πιο μυστηριακά. Η χρήση διάφορων πιπεριών κάνει τα πιάτα σας φευγάτα. Χαρίζει μια πινελιά εξωτική και σας προκαλεί σε ένα γευστικό ταξίδι τόσο ξεχωριστό.

 

Κάποια μυστικά για την χρήση των μπαχαρικών στην καθημερινή κουζίνα;

-Χρειάζεται  προσοχή στην επιλογή των μπαχαρικών. Να είναι φρέσκα και να αγοράζονται από καταστήματα που έχουμε εμπιστοσύνη. Όλο το μυστικό είναι η σωστή επιλογή και δοσολογία του μπαχαρικού για την κάθε  γευστική δημιουργία αυτό όμως χρειάζεται γνώση, εμπειρία και φαντασία. Μην φοβάστε να πειραματίζεστε. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα μπαχαρικά για να μην χάνουν τα αρώματά τους χρησιμοποιούνται λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαγειρέματος. Τα πιπέρια πρέπει να αλέθονται στον μύλο κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος για να διατηρείται το άρωμα και η γεύση τους.

Πως και παρασυρθήκατε και αφιερωθήκατε με πάθος στην γοητεία του μυστηριακού κόσμου των μπαχαρικών;  

μπαχαρικά,

-Με τα μπαχαρικά πραγματικά παθιάζεσαι. Επειδή δεν έβρισκα μεγάλη ποικιλία και καλής ποιότητας μπαχαρικά στην Γαλλία άρχισα να ψάχνω στις χώρες παραγωγής τους. Έτσι απέκτησαν πολύτιμες  γνώσεις, γνώρισα παθιασμένους ανθρώπους που με μύησαν σε αυτό τον παραμυθένιο μικρόκοσμο. Κατέκτησα τις αγορές, ταξιδεύω πολύ και είμαι ευτυχισμένος γιατί κερδίζω την ζωή μου από αυτό το πάθος μου … Σήμερα συνεργάζομαι με τους σημαντικότερους chefs του πλανήτη και προσπαθούμε να μυηθούμε σε αυτό τον μυστηριακό μικρόκοσμο και να ανακαλύψουμε πρωτόγνωρα άγρια μπαχαρικά πραγματικά γευστικά διαμάντια.

 

Εκτός από την μαγειρική έχετε κάποιο χόμπι, έχετε ελεύθερο χρόνο;

-Όχι , όλη μου ζωή, όλος μου ο χρόνος, αφιερώνεται στην κουζίνα μου.  Είναι η εμμονή μου, το πάθος μου…..

 

Ποιους τρόπους χρησιμοποιείται για να εμφυσήσετε στους νέους την αγάπη για την γαστρονομία ;

– Διδάσκω στο Πανεπιστήμιο, δίνω διαλέξεις, διοργανώνω εργαστήρια γεύσης και θεατρικές παραστάσεις με θέμα την κουζίνα των μπαχαρικών. Ασχολούμαι με την συγγραφή βιβλίων μαγειρικής  που έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Το πιο πρόσφατο βιβλίο μου “La bonne cuisine, bon marché, bon pour la santé”, απέσπασε χρυσό βραβείο και τώρα ετοιμάζω το βιβλίο μου «Πιπέρια».

Σας ευχαριστώ πολύ.

-Και εγώ!

gerard vives, be spicy

Ο Gerald Vives μας εμπιστεύεται 6 συνταγές με διαφορετικά πιπέρια από το καινούργιο του βιβλίο “Τα πιπέρια” σε παγκόσμια πρώτη.

Αφήστε μια απάντηση