Τα αρωματικά φυτά είναι πολύτιμα για την υγεία μας
Οι έρευνες και οι επιστημονικές διαπιστώσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αφού αποδείχθηκε ότι τα αρωματικά φυτά έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντι-μικροβιακές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα αφορούν στη μαστίχα Χίου, στα περισσότερα αυτοφυή αρωματικά φυτά, στο κρόκος Κοζάνης, στη ρίγανη, στο φασκόμηλο, στη μαντζουράνα, στο τσάι του βουνού, στο δυόσμο, στο βαλσαμόχορτο, στο δίκταμο, στο χαμομήλι, στο μελισσόχορτο, κ.α.
Πρώτος ο Διοσκουρίδης και μετά ο Ιπποκράτης είχαν παρατηρήσει τις καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές ιδιότητες των βοτάνων και δεν είναι τυχαίο ότι το βότανο με την ονομασία Αχιλλεία έχει επουλωτικές ιδιότητες ή ότι τα αγριοκάτσικα στην Κρήτη μασούσαν βαλσαμόχορτο και το έβαζαν στις πληγές τους.
Ο καθηγητής κ.Μόσχος Πολυσίου, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και αντιπρύτανης και διευθυντής του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού με διακρίσεις στο εξωτερικό μας ανέφερε ότι «Τα αρωματικά φυτά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες ευρέος φάσματος και εξαιτίας της πολυπλοκότητας στη χημική τους σύσταση οι μικροοργανισμοί δεν προλαβαίνουν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, όπως συμβαίνει με τα σημερινά αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, πήραμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και το δοκιμάσαμε στο εργαστήριο, για να δούμε ποιους φυτοπαθογόνους οργανισμούς καταπολεμά στα αμπέλια και στα εσπεριδοειδή, και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Τα αρωματικά φυτά είναι ο θησαυρός της χώρας μας. Έχουμε περί τα 6.000 αρωματικά φυτά, από τα οποία τα 1.700 είναι ενδημικά, έχουμε τον μύθο, την ιστορία, την παράδοση με το μέρος μας και έχουμε πλέον και αποτελέσματα ερευνών. Το μόνο που μένει είναι να τα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή τα αιθέρια έλαια των βοτάνων είναι δυνατά και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, σαν φαρμακευτικό προϊόν, φτιάξαμε ανθόνερα με τα οποία μπορούν οι βιοκαλλιεργητές να ψεκάσουν τις καλλιέργειές τους με άριστα αποτελέσματα. Μπορούν ακόμα να τα χρησιμοποιούν στην κτηνοτροφία για την αντιβιοτική τους δράση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πιστεύουν πολύ και αξιοποιούν τις έρευνές μας, αγοράζουν τα φυτά μας, ενώ εδώ που τα έχουμε άφθονα..
Σε εμάς τους ανθρώπους τονίζω ότι τα αρωματικά φυτά δρουν προληπτικά. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και φρέσκα, και αποξηραμένα, προτιμότερο στο τέλος του μαγειρέματος, καθώς και σε αφεψήματα. Οι έρευνες και οι δικές μας αλλά και των φαρμακευτικών εταιρειών, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να μιλάμε για φάρμακα με θεραπευτική δράση, αλλά είναι δεδομένο ότι προστατεύουν τα κύτταρά μας με όλες τις ιδιότητες που προανέφερα. Άλλωστε υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την πρόληψη;»