Επιστημονική έκδοση του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, παρουσιάζεται στην Αθήνα, Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

deltio_typou_zagorin_2

Επιστημονική έκδοση του Συνεταιρισμού Ζαγοράς,  παρουσιάζεται στην Αθήνα, Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

 

Το δίτομο έργο με την ιστορία του παρουσιάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα “ZAGORIN”, στις 30 Μαΐου, στην αίθουσα HORIZON του ξενοδοχείου CARAVEL στις 18:30. Επίσης  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Συνεταιρισμού, “με τα τσαπιά και με τα θκέλια”, σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη, το οποίο κρίθηκε άξιο συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα δύο διεθνών φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες, το 2017.

 

Το σύγγραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανώτερου επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα φορέων και στα προγράμματα σπουδών σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις 1126 σελίδες του, καταγράφονται πολυποίκιλες αναφορές σε αγροτική επιχειρηματικότητα, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, γεωπονία, κοινωνική πολιτική, κοινωνιολογία,  τοπική ιστορία, σύγχρονη ιστορία της χώρας, προώθηση και διαφήμιση προϊόντων, συνεταιριστική οργάνωση και διοίκηση, ιστορία των μεταφορών και των «logistics», χρηματοπιστωτική λειτουργία, φυτοπροστασία, κρατικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές και  φυσικά υπάρχουν αναφορές στη σύγχρονη οικονομική λειτουργία της χώρας όπως και στη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

deltio_typou_zagorin_1-1Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι ένα κράμα αξιοποίησης αρχειακής εθνογραφίας, «συνομιλίας» με το ίδιο το αρχειακό υλικό, επιτόπιας έρευνας, προφορικής ιστορίας και ποιοτικής έρευνας. Συνολικά, σε επίπεδο μεθοδολογίας, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διαδικασίες συγγραφής και για κάθε κεφάλαιο υιοθετήθηκε η ακόλουθη δομή: α) Πολιτικό – οικονομικό πλαίσιο της εποχής, με τα γεγονότα και την εναλλαγή κυβερνήσεων. β) Σύντομη εισαγωγή σε κάθε δεκαετία, σε σχέση με τους σταθμούς της Οργάνωσης ή με τα γεγονότα που παρουσιάζει το αντίστοιχο κεφάλαιο – περίοδος. γ) Συσχέτιση του πολιτικού – οικονομικού πλαισίου με γεγονότα που επηρέασαν  άμεσα ή έμμεσα τον Συνεταιρισμό. δ)Παρουσίαση των γεγονότων μέσα από τα πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. ε) Αντιστοίχηση ιστορικών περιόδων με τις καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες, κυρίως παραγωγών και εργαζομένων. στ) Ενσωμάτωση πληροφοριακών επεξηγηματικών σημειωμάτων (εσωτερικά θεματικά info) και αντίστοιχων δημοσιευμάτων από τοπικές εφημερίδες. ζ) Εκτενή πληροφοριακά σημειώματα (τελικά info). η) χρονογραμμή διατελεσάντων προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου και χρονογραμμή (timeline) των σημαντικών γεγονότων κάθε κεφαλαίου. θ) Πηγές.

Ιδιαίτερης αξίας είναι και η καλλιτεχνική οπτική της έκδοσης. Κοσμείται από φωτογραφίες που είναι χαρακτηριστικές για την εξέλιξη του πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής αλλά και από έργα του Ζαγοριανού ζωγράφου Κώστα Κομνηνού που εμπνεύστηκε από τη καθημερινότητα της αγροτικής παραγωγής στο παρελθόν και σήμερα. Μάλιστα τα έργα του καλλιτέχνη θα εκτεθούν στον χώρο της παρουσίασης του δίτομου έργου.

Για την έκδοση «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής»,  απασχολήθηκε μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και ειδικών, υπό την καθοδήγηση του μεταδιδακτορικού ερευνητή του ΔΠΘ Αλέξανδρου Καπανιάρη και τουdeltio_typou_zagorin_3-1 Γενικού Διευθυντή του Συνεταιρισμού, Διονυσίου  Βαλασσά που υπογράφουν την έκδοση. Την ομάδα επιστημόνων και ειδικών αποτελούν οι: Αντώνιος Πολίτης , Παναγιώτης Σαράφης, Πέτρος Βελέντζας, Ιωάννης Γκλαβάτος, Αχιλλέας Γκλαβάτος, Χαράλαμπος Ψιμόπουλος, Βασίλειος Μπιρλιράκης, Ευάγγελος Τσιάμης, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειος Αγιοπετρίτης, Νικόλαος Διαμαντάκος, Εμμανουήλ Γκαγκάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η  Αποστολία Παλάσκα εκ μέρους των «Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ» που είχαν και την τελική επιμέλεια της εκτύπωσης.

Για το δίτομο έργο θα μιλήσουν στο κοινό οι: α) Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και β) Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο κύριος Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η παρουσίαση του δίτομου έργου θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των συγγραφέων και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας που βασίζεται σε κείμενα – έρευνα του Αλέξανδρου Καπανιάρη,  με τη μουσική για τη ταινία να έχει γράψει ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης. Οι λοιποί συντελεστές της παραγωγής που έφεραν εις πέρας αυτή την πολύτιμη οπτικοακουστική παραγωγή, μοναδική στην Ελλάδα, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω εκπαιδευτικές και προωθητικές ενέργειες της οργάνωσης είναι:, Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα, Επιμέλεια Προφορικών Μαρτυριών: Αντώνης Πολίτης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Αφήγηση: Γιάννης Καπουρνιώτης και Δημήτρης Δακτυλάς.

Την εκδήλωση στην Αθήνα, θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, που έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ζαγοράς – Μουρεσίου, τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Ζαγορά, κατά τους τριήμερους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση