Μετέωρα – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών

Μουσείο, φυσικής, ιστορίας, μανιταριών,Πρόσοψη

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών

One of the few museums searches made in Greece

Έρευνα κοινού του Μουσείου σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

λογότυπο μουσείου, φυσικής ιστορίας, μανιταριών

Μία μεγάλη έρευνα κοινού πραγματοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 661 επισκέπτες του Μουσείου. Επιλέχθηκε η ποσοτική ερευνητική μέθοδος με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι δημοσιευμένες έρευνες με επισκέπτες μουσείων σπανίζουν στην Ελλάδα, σε επίπεδο δε περιφερειακών μουσείων σχεδόν απουσιάζουν.

 

Αφετηρία για την έρευνα αυτή αποτέλεσε η επιθυμία του Μουσείου να ανιχνεύσει τη σχέση του με τους επισκέπτες και να κατανοήσει τον βαθμό ικανοποίησής τους, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

εσωτερικός, χώρος, μουσείου

Η έρευνα περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τη στάση των επισκεπτών απέναντι στα μουσεία και εξετάζονται στοιχεία όπως η συχνότητα των επισκέψεων και το είδος των μουσείων που προτιμά το κοινό. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών. Ανιχνεύονται διάφορα στοιχεία όπως οι λόγοι της επίσκεψης, οι δράσεις που προτιμούν οι επισκέπτες, η αποτελεσματικότητα του μουσείου στην παροχή υπηρεσιών και τα στοιχεία που ικανοποιούν ή δυσαρεστούν κατά την επίσκεψη.

 

Ειδικότερα σε σχέση με το Μουσείο, υπήρξαν πολλές θετικές αξιολογήσεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις. Oι

υπεύθυνοι του Μουσείου τις επεξεργάζονται, προκειμένου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους επισκέπτες.μουσείο, έργα τέχνης

 

Το σύνολο της έρευνας θα δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο στο 13ο τεύχος του περιοδικού «ΦυσηΌραμα», που εκδίδει το Μουσείο.

 

 

Η ομάδα που υλοποίησε την έρευνα αυτή είναι, από μεν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, Επίκουρος Καθηγητής και ο κ. Παναγιώτης Σαραντίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας Μουσειολογίας, από δε το Μουσείο, τα στελέχη του Ελευθερία Παπακώστα, Εκπαιδευτικός και Έλενα Σελιώνη, Βιολόγος.

Καλαμπάκα, 4 Δεκεμβρίου 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αφήστε μια απάντηση