Γεύση από Ελληνικά Μοναστήρια

greek-monasteries

Γεύση από Ελληνικά Μοναστήρια

Eκδότης Νίκος  Χατζηνικολάου

Γενική Διεύθυνση Εύη Παπαδάκη

Υπεύθυνη Έκδοσης – Κείμενα – Φωτογραφίες – Σίσσυ Νίκα 

Μια πρωτοποριακή έκδοση αφιερωμένη στα Ελληνικά Μοναστήρια, τα διακονήματα των μοναχών και την γνήσια μοναστηριακή κουζίνα αλλά και τα προιόντα.

Το συγγραφικό και φωτογραφικό εγχείρημα απαιτούσε πολλές επισκέψεις σε μονές ανά την επικράτεια, ετοιμότητα, επιμονή και υπομονή προκειμένου να ολοκληρωθεί όπως ήθελα.

Το έργο αυτό είναι αφιερωμένο στην μνήμη της κορούλας μου αλλά και του πατέρα μου που έφυγαν νωρίς…

Οι συναισθηματικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας από τις επισκέψεις σε μοναστήρια είναι έντονες. Ο παππούς μου ήταν παπάς και δάσκαλος, ο πατέρας μου είχε πολλούς φίλους ιερωμένους και ο θείος μου είναι θεολόγος και δάσκαλος πολλών σημερινών ιεραρχών. ΄Ετσι είχα την τύχη να γνωρίσω τη μοναστική ζωή και το πνευματικό και φιλάνθρωπο έργο τους από κοντά… Στα αρχονταρίκια, μικρό παιδί ακόμα άκουγα σαν παραμύθι από τους μοναχούς και τις μοναχές την ιστορία του μοναστηριού τους, τη συμβολή τους στις δύσκολες στιγμές του έθνους μας, την εύρεση κάποιας θαυματουργής εικόνας… Απολάμβανα το γλυκάκι που με φίλευαν και για φυλαχτό φεύγοντας, έπαιρνα συνήθως μαζί μου μια χάρτινη εικονίτσα…

Τα χρόνια πέρασαν, τούτες οι φιλίες όμως παραμένουν ανέγγιχτες από γενιά σε γενιά και έτσι βρέθηκα να έχω φίλους αγαπημένους που “εγκαταβιώνουν” σε μοναστήρια. ΄Οταν αποφασίσαμε με την Εύη Παπαδάκη να ξεκινήσουμε το εγχείρημα αυτό της “καταγραφής” δεν είχαμε σκεφθεί πόσο πολύ θα μας συνάρπαζε. Το ταξίδι αποδείχθηκε μοναδικό όσο και ενθουσιώδες.

Από τη Μονή Αγίας Κυριακής της Ημαθίας, στον Όλυμπο, στη Μονή Αγίου Διονυσίου και στα Τζουμέρκα, στα καστρομονάστηρα της Ηπείρου, στη Μονή Τσούκας και στη Μονή Κηπίνας. Και από εκεί, στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου και τη Μονή του Αη Συμιού, ιστορικό τόπο σύναξης των ηρώων Εξοδιτών… Κάπως έτσι ολοκληρώνουμε το πρώτο μέρος του “ταξιδιού” μας στον υπερβατικό κόσμο των ελληνικών μοναστηριών.

Μια απίστευτα βιωματική εμπειρία και αφήγηση. Μόνη μας επιθυμία, να σας αγγίξει…  Σίσσυ Νίκα

Αφήστε μια απάντηση