Η Μελισσοκομία σε κρίση…

μέλισσα

Η Μελισσοκομία σε κρίση…

Οι βροχές, ο άστατος καιρός, οι έντονοι άνεμοι και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έφεραν καίριο πλήγμα στη μελισσοκομία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έντονος ο προβληματισμός για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής μελιού, αφού οι μελισσοκόμοι από πολλές περιοχές της χώρας δηλώνουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής.

Οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις απώλειας μελισσών, ενώ κάποιοι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί τονίζοντας, ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις. Οι περισσότεροι μιλούν για μια καταστροφική χρονιά.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η παραγωγή ανθόμελου στη Βόρεια Ελλάδα αρχίζει τον Ιούνιο οπότε θα φανούν οι ζημιές. Οι μελισσοκόμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνουν ότι σίγουρα θα είναι η χειρότερη χρονιά για τους μελισσοκόμους

Οι μελισσοκόμοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανέφεραν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν τις μέλισσες να μένουν στις κυψέλες και η συλλογή μελιού θα αρχίσει τον Ιούνιο με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε μία καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με πέρσι. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ετοιμάζει ήδη το πρόγραμμα στήριξης των μελισσοκόμων με την αγορά νέων κυψελών.

Οι ψεκασμοί των καλλιεργειών και οι ασθένειες των μελισσών έφεραν άσχημα αποτελέσματα στην Πελοπόννησο και είναι άγνωστο ακόμα με τι πορεία θα έχει το  μέλι από πορτοκάλι, ενώ ακόμα περιμένουν να δουν τι πορεία θα έχει το θυμάρι και το έλατο.  Πάντως εφιστάται η προσοχή των αγροτών στα ραντίσματα, ώστε να μην καταστραφούν τα μελίσσια.

Σαν γενική παρατήρηση για τη μελισσοκομία σε όλη την Ελλάδα είναι ότι η εξαιρετική περσινή άνοιξη διαδέχτηκε μία παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι. Οι πρώτες ενδείξεις για ασθένειες δεν αξιολογήθηκαν σωστά και δεν καταπολεμήθηκαν.

Οι μελισσοκόμοι Θεσσαλίας μετρούν σημαντικές απώλειες στα μελισσοσμήνη, αφού ο καιρός δημιούργησε πρόβλημα στην επικονίαση της αμυγδαλιάς, της ακακίας και ακολούθησε μια άνοιξη που δεν ήταν φυσιολογική αφού την μια έβρεχε και την άλλη ο υδράργυρος ανέβαινε στα ύψη. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η ανθοφορία της καστανιάς και υπάρχουν προσδοκίες για το μέλι ελάτης και για τον τρύγου μελιού πεύκης που θα ακολουθήσει.

Εάν συνεχιστούν οι συχνές εναλλαγές του καιρού δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση