Η συγκομιδή καλαμποκιού και συνέντευξη με το Δημήτρη Καραγεώργο πρωτοπόρο αγρότη- κτηνοτρόφο

Η συγκομιδή καλαμποκιού και συνέντευξη με το Δημήτρη Καραγεώργο πρωτοπόρο αγρότη- κτηνοτρόφο
(Δείτε βίντεο – φωτο)

Ο Δημήτρης Καραγεώργος είναι αγρότης-κτηνοτρόφος και διαθέτει μια πρότυπη μονάδα εκτροφής αγελάδων αλλά και τυροκομείο, που παράγει τυριά υψηλής ποιότητας, που εξάγονται στο εξωτερικό.

Συναντηθήκαμε μαζί κατά τη συγκομιδή του καλαμποκιού και την διαδικασία ενσίρωσης. Ο Δημήτρης Καραγεώργος μας είπε «Καθοριστικός ρόλος στη ποιότητα του γάλακτος είναι η διατροφή και η ευζωία των αγελάδων. Για τη διασφάλιση της ποιότητας του ενσιρώματος, καλλιεργώ σε μεγάλες εκτάσεις καλαμπόκι Maisadour της Eurofarm. Η ενσίρωση καλαμποκιού είναι η δημοφιλής ζωοτροφή, πλούσια σε ενέργεια και πεπτικότητα που προσαρμόζεται εύκολα στη διατροφή των αγελάδων.

Μετά από μελέτη πέντε ετών και εμπειρία τεράστια, εντόπισα και επέλεξα τα γαλλικά υβρίδια καλαμποκιού της Maisadour, που χαρίζουν πολύ καλή παραγωγή, με αυξημένη πρωτεΐνη που ενδιαφέρει πολύ για την διατροφή της αγελάδας. Τα αποτελέσματα θετικότατα σε ότι αφορά την παραγωγή του καλαμποκιού, από υγιή φυτά και μετά από προσεγμένη καλλιέργεια.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής καλαμποκιού, που γίνεται η ενσίρωση με υπερσύγχρονα μηχάνημα, οι καλαμποκιά που φθάνουν μέχρι τα 4 μέτρα συνθλίβοντια μαζί με το καλαμπόκι, τη ρόκα, σε κομμάτια 23 πόντων. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται ο εμβολιαστής ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη ωρίμανση του ενσιρώματος».

Το ενσίρωμα μεταφέρεται στη κτηνοτροφική εγκατάσταση και με μηχανήματα πατιέται καλά και ανακατεύεται να «πάρει αέρα» και να αρχίζει η ζύμωση. Αφού πατηθεί καλά, για τη σωστή συντήρηση και αύξηση της ποιότητας των ενσιρωμάτων παρέχονται νέας γενιάς εμβόλιαστες, που εγγυώνται την ασφαλή αποθήκευση θρεπτικών συστατικών. Κατόπιν σκεπάζεται πολύ καλά και μετά από 40-50 ημέρες είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το ενσίρωμα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό.

Η κάθε αγελάδα χρειάζεται για τη σωστή διατροφή της 30 κιλά ενσιρώματος την ημέρα και μαζί με άλλες στερεές τροφές και φύραμα φθάνει τα 45 κιλά την ημέρα και για νερό έχει ανάγκη από 60-70 λίτρα.

Άριστη είναι η συνεργασία του πρωτοπόρου Δημήτρη Καραγεώργου με την Eurofarm και τον γαλλικό κολοσσό Maisadour, δεδομένου ότι η εταιρία προσφέρει λύσεις νέας τεχνολογίας, προς όφελος των παραγωγών με εγγυημένες αποδόσεις τόσο στο ενσίρωμα όσο και στο σπυρί καλαμποκιού.

Σημαντική είναι επίσης η συμβουλευτική υποστήριξη της εταιρίας, στους παραγωγούς από ομάδα έμπειρων γεωπόνων που φθάνει από τη σπορά, την καλλιέργεια μέχρι την δειγματοληψία του ενσιρώματος και του ποιοτικού ελέγχου. Άλλωστε στόχος όλης της αλυσίδας είναι η βελτιστοποίηση των αποδόσεων και η διασφάλιση σωστής διατροφής και εκτροφής των ζώων.

Ας μην ξεχνάμε ότι το μυστικό για την άριστη ποιότητα γάλακτος ξεκινάει από το χωράφι. Η σωστή διατροφή διασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα γάλακτος.

Αφήστε μια απάντηση