Η ντομάτα αγαπημένη και πολύτιμη

ntomata_1

Η ντομάτα είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στην ελληνική διατροφή αφού χαρίζει νοστιμιά, άρωμα και χρώμα που χαρακτηρίζει την κουζίνα μας.

 

Η παρουσία της έντονη στις καλοκαιρινές γευστικές δημιουργίες σε όλες τις εκδοχές της. Ωμή, λιαστή ή σαν σάλτσα. Δηλώνει παρούσα σε σαλάτες, στα ζυμαρικά, στις πίτσες, σε πιάτα με κρέας ή με ψάρια.

Είναι φτωχή σε θερμίδες, αφού μια ντομάτα έχει περίπου 22 θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζει στον οργανισμό μας.
 
Η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Κυρίως περιέχει βιταμίνη Α, B9 και C. Ακόμα είναι πλούσια σε κάλιο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και στερείται λιπαρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 1 φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου.
 
Η ντομάτα είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών. Κυρίαρχη αντιοξειδωτική ουσία της, το λυκοπένιο που της χαρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα.
 
Πολλαπλά λοιπόν, τα οφέλη της ντομάτας και ευεργετική η δράση της,  στο καρδιαγγειακό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, στους ιστούς και στην  όραση. Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ειδικά στον καρκίνο του προστάτη.
 
Οι παλιές ποικιλίες ελληνικής ντομάτας ήταν πολύ πιο πλούσιες σε ευεργετικές στοιχεία, πιο νόστιμες και είχαν άρωμα χαρακτηριστικό… νοσταλγικό.
 
Ξέρετε ότι ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο την καθιστά υπερτροφή;
 
Tο αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Free Radical Biology and Medicine έδειξε ότι το ελαιόλαδο αυξάνει τη αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου της ντομάτας.
 
Τυχαία νομίζετε η ντομάτα πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή…

 

Αφήστε μια απάντηση