Παλαιός Πρόδρομος: Επίσκεψη στο αγρόκτημα του Γιώργου Γουσιόπουλου με μπάμιες γηγενούς ποικιλίας

Ημέρα γιορτής για την μπάμια αφού στην Αγία Τριάδα γίνεται σήμερα το Φεστιβάλ άλλωστε οι μπάμιες, αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Έτσι λοιπόν επισκεφθήκαμε τον καλλιεργητή Γιώργο Γουσιόπουλο, στο κτήμα του και μας «μύησε» στα μυστικά της καλλιέργειά της.

Μετά από 100 ημέρες απαιτητικής καλλιέργειας, στην άρδευση έρχεται η ώρα της συγκομιδής, που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως λόγω της αλλεργίας, που δημιουργεί τρομερή «φαγούρα» στους αγρότες.

Λόγω του μικροκλίματος της περιοχής, το κτήμα έχει μεγάλη στρεμματική απόδοση, αφού δίνει 600 -650 κιλά μπάμιες γηγενούς ποικιλίας. Ο σπόρος φυλάσσεται για να χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά από τους καλλιεργητές.

Τα φυτά είναι ιδιαίτερα ζωηρά και τα λουλούδια πανέμορφα, από τα ωραιότερα του φυτικού βασιλείου. Λέγονται «λουλούδια της μιας ημέρας», αφού ανοίγουν το ξημέρωμα, στη διάρκεια της ημέρας γονιμοποιούνται από τις μέλισσες και την άλλη μέρα το πρωί «γεννιέται» η μπάμια. Στη διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει και ξεκινά το «ταξίδι» της για την μεγάλη αγορά του Ρέντη, στην Αθήνα. Οι μπάμιες επιλέγονται από τους λεγόμενους «μεσίτες» που τις συσκευάζουν και τις μεταφέρουν στην Αθήνα .

Η μπάμια είναι πολύ ευαίσθητη αφού αν δεν πουληθεί την ίδια ημέρα, στους καταναλωτές, την επομένη αρχίζει να μαυρίζει.
Στην αρχή της περιόδου της συγκομιδής, οι μικρές μπάμιες, λόγω της μειωμένης ποσότητας, αγοράζονται από τον παραγωγό 3-3,5 ευρώ, όμως τον Αύγουστο που είναι «στο φόρτε» της φθάνει το 1-1,20 ευρώ.

Οι μπάμια είναι ιδεατή για ενδυνάμωση του οργανισμού αφού είναι πλημμυρισμένη με βιταμίνη Α και C, Ασβέστιο, Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο και βέβαια φυτικές ίνες.

Είναι από τα δώρα της φύσης που πρέπει να «υιοθετήσουμε» στη διατροφή μας.

Οι μπάμιες που δοκιμάσαμε από το κτήμα ήταν εξαιρετικές. Mήπως λοιπόν θα έπρεπε να ξεκινήσει διαδικασία προκειμένου αυτές οι μπάμιες γηγενούς ποικιλίας να ενταχθούν στα προϊόντα ΠΟΠ. Αυτό θα έδινε ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στις εξαιρετικές μπάμιες Ημαθίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο emvolos.gr από την Σίσσυ Νίκα και τον Στέλιο Νίκα.

Αφήστε μια απάντηση