Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο φρέσκα καταναλώνονται τόσο περισσότερο αναδεικνύεται το άρωμά και η γεύση τους στο μαγείρεμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αρωματικά χρησιμοποιούνται στην κουζίνα προς το τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή εκτός και αν πρόκειται για παρασκευές με κιμά ή πίτες.
Το καλύτερο είναι να έχουμε δημιουργήσει το δικό μας κηπάκι αρωματικών στη βεράντα μας οπότε να καταναλώνονται ολόφρεσκα.
Η συντήρησή τους θέλει τρόπο, γνώση και μέθοδο ώστε να διατηρήσουν το άρωμά τους και τη φρεσκάδα τους.
Το μυστικό για να διατηρηθούν ολόφρεσκα για 1-2 ημέρες, βάζουμε τα αρωματικά στο ψυγείο, σε ποτηράκι με νερό όπως τα λουλούδια και τυλίγουμε το μπουκέτο με σακουλίτσα κουζίνας.
Μια άλλη μέθοδος είναι να τα τυλίγουμε ελαφρά με νωπό χαρτί κουζίνας και κατόπιν να τα βάζουμε σε πλαστική σακούλα, μέσα στο συρτάρι του ψυγείου.
Αν θέλουμε να τα αποξηράνουμε για να τα έχουμε για αρκετό καιρό, κυρίως τα εποχικά αρωματικά, τα κρεμάμε ανάποδα, δένοντάς τα με σπάγκο από τους μίσχους τους σε ξηρό καλά αεριζόμενο χώρο. Η θέση αυτή βοηθά να συγκεντρώνεται η γεύση στα φύλλα.
Αν θέλουμε πάλι να στερεοποιηθούν τα αρωματικά μας τα ψιλοκόβουμε και συμπληρώνοντας λίγο νερό φτιάχνουμε παγάκια και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.
Μπορούμε να καταψύξουμε τα αρωματικά και σε ειδικά σακουλάκια για καταψύκτη και τα χρησιμοποιούμε μεριδοποιημένα στο φαγητό μας απευθείας.
