Πρωτομαγιά: Ποια είναι τα ξύλα για τα καλύτερα κάρβουνα όπως απαντά καθηγητής των ΤΕΙ

souvlakia stin psistaria

Πρωτομαγιά σήμερα και τα κάρβουνα παίρνουν …φωτιά σε όλην την Ελλάδα, αφού πολλοί βρίσκουν ιδανική την ευκαιρία για ψήσιμο και φαγητό σε εξωτερικούς χώρους και χωριά! 

Από νωρίς το πρωί, επίδοξοι …ψήστες οργανώνουν το μπάρμπεκιου, το γεμίζουν με κάρβουνα και ξεκινούν τελετουργικά να τοποθετούν κρέατα, λαχανικά, τυριά, ψωμιά, πολλά φαγητά γενικότερα που θα γεμίσουν τα πιάτα στο Πρωτομαγιάτικο τραπέζι. Ποια, όμως, είναι τα είδη ξύλου που κάνουν τα καλύτερα …κάρβουνα;

Απαντήσεις δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Δασοπονίας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δασολόγος, τεχνολόγος ξύλου, Στράτος Αϊδινίδης.

“Το καλό ξύλο για κάρβουνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί είναι: η θερμική του ικανότητα και ενέργεια, ο ρυθμός καύσης, αν αφήνει πολλές στάχτες και αν σπινθηροβολεί και καπνίζει” εξηγεί ο κ.Αϊδινίδης αναφερόμενος στα ζητήματα που καθορίζουν την καταλληλότητα του κάθε είδους ξύλου. Όπως εξηγεί, για την παραγωγή του κάρβουνου και κυρίως του καλού κάρβουνου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξύλα από συγκεκριμένα είδη δέντρων, καθώς δεν έχουν όλα τα είδη τη δυνατότητα να κάνουν “καλό” κάρβουνο.

“Τα κωνοφόρα μπορεί να έχουν πιο πολλή θερμική ενέργεια, αλλά καίγονται γρήγορα λόγω της ρητίνης που περιέχουν. Τα είδη που δημιουργούν το καλύτερο κάρβουνο, είναι τα ίδια είδη που είναι τα πιο αποδοτικά ενεργειακά σε σόμπες και σε τζάκια. Είναι συνήθως δέντρα, των οποίων ο κορμός μεγαλώνει αρκετά αργά και στην Ελλάδα, τέτοια είναι η ελιά, το πουρνάρι και η βελανιδιά (δρυς)” λέει ο κ.Αϊδινίδης. Προσθέτει ωστόσο ότι επειδή η ελιά δεν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες αφού προέρχεται κυρίως από αραιώσεις, προτιμώνται τα υπόλοιπα είδη καθώς και η οξιά και η ακακία.

“Η ελιά κάνει καλή καύση και έχει διάρκεια αλλά επειδή είναι λίγη, στο εμπόριο γενικότερα κυκλοφορούν κάρβουνα από δρυ και οξιά. Παράλληλα, υπάρχουν και τα βιομηχανικά ξυλοκάρβουνα, οι “μπρικέτες, που είναι υπολείμματα διάφορων ξύλων, πρεσαρισμένα σαν τούβλα και σταθεροποιημένα με την κυτταρίνη του ξύλου”.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο emvolos.gr

Αφήστε μια απάντηση