
-
Προβολές768
Ο μουσακάς χαρακτηρίζει την κουζίνα μας και έχει τη δική του ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η προέλευση του μουσακά δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένη, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από την Περσία και συγκεκριμένα το φαγητό μαγκούμα, που φτιάχνεται από μελιτζάνα, κρέας και τυρί κρέμα.
Η πρώτη γραπτή συνταγή μουσακά ελληνικής εκδοχής ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα ή τέλος του 19ου. Ο μουσακάς έγινε ευρέως γνωστός και αγαπήθηκε πολύ από την συνταγή του Νικολάου Τσελεμεντέ, που κυκλοφόρησε το βιβλίο του με συνταγές το 1910.

Στη συγκεκριμένη συνταγή βλέπουμε την προσθήκη της μπεσαμέλ, γαλλική επιρροή και την μετριοπάθεια στη χρήση των μπαχαρικών.Στη συνταγή οι μελιτζάνες κόβονται σε λεπτές φέτες και τηγανίζονται ελαφρά σε ελαιόλαδο ή τώρα τελευταία ψήνονται για να είναι πιο ελαφρές. Ο κιμάς είναι μοσχαρίσιο ή ανάμεικτος με χοιρινό και η μπεσαμέλ πασπαλίζεται με τυρί και φρυγανιά. Στη Μακεδονία συνηθίζουν να βάζουν στη βάση τηγανητές στρογγυλές πατάτες. Tην περίοδο της Σαρακοστής αντικαθιστούν τον κιμά με ψιλοκομμένο καλαμάρι ή χταπόδι. Επίσης ο κιμάς την εποχή των νηστειών μπορεί να αντικατασταθεί με σόγια όπως και η μπεσαμέλ.
Στην Τουρκία ο μουσακάς γίνεται από μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριές, φέτες ντομάτας και αρνίσιο κιμά και τον συνοδεύουν με ρύζι. Στην Αίγυπτο παρασκευάζεται με στρώσεις μελιτζάνας, πράσινη πιπεριά, σάλτσα ντομάτας και κιμά από αρνί και μοσχάρι. Στο Λίβανο ο μουσακάς είναι ένα πιάτο μελιτζάνες, ρεβίθια, πατάτες, μπαχαρικά συνήθως σκόρδο, κύμινο, κόκκινο πιπέρι και σερβίρεται ζεστό δίπλα σε κους κους.
Η συνταγή της Κατερίνας είναι της αστής Αθηναίας θείας της, που είχε τα βιβλία του Τσελεμεντέ σαν Βίβλο… το 1910.
Αφήστε μια κριτική
Πρέπει να είστε συνδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.