Αυθεντικό Iσλί κεφτέ της Καππαδοκίας

  • Προβολές
    157

Αυθεντικό Iσλί κεφτέ της Καππαδοκίας

Γεύση εμβληματική … και γιορτινή

Η Καππαδοκία πάντα με μαγεύει … γιατί συμβαίνει πολύ κοντινοί μου άνθρωποι να κατάγονται από εκεί και θαυμάζω την κουλτούρα τους, την αυθεντικότητά τους και την εντιμότητά τους. Έτσι μόλις η Μαρία Αλιφραγκή, ιδιοκτήτρια του Signature Travel στην Αθήνα, μου πρότεινε ένα ταξίδι στην Καππαδοκία, με την δική της εμπειρία δέχθηκα αμέσως και την ευχαριστώ για την μοναδικότητα της διοργάνωσής της.

H εκκλησία του Αγ.Ιωάννη του Ρώσου, ανακατασκευάστηκε στο σπιτάκι που ζούσε

Eτσι ταξίδεψα μέχρι το γραφικό Προκόπι (Ürgüp), όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Επισκέφθηκα το σπίτι, τον στάβλο και την εκκλησούλα και ανέβηκα στο κάστρο για θέα συγκλονιστική. Ολόκληρη πολιτεία στον βράχο σμιλεμένη, με αρχοντικά με περίτεχνες προσόψεις από πωρόλιθο, αφού τα λατομεία πωρόλιθου και γρανίτη ήταν κοντά. Τα ξενοδοχεία ονειρικά μέσα στους βράχους. Και τα αερόστατα που ανέβηκα μοναδική εμπειρία να βλέπει τους μοναδικούς βράχους από λάβα να έχουν πάρει με τους αέρηδες και το νερό σχήματα παράξενα, παραμυθένια.

Προκόπι, ο τόπος που έζησε ο Άγιος Ιωάννης έχει μετατραπεί σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο με δωμάτια σε υπόσκαφα και σπηλιές. Είναι από τα ακριβότερα ξενοδοχεία στην Τουρκία

Ολόγυρα λόγο του μικροκλίματος και της σύστασης του εδάφους η αμπελοκαλλιέργεια  διαχρονικά άκμαζε και τα κρασιά της περιοχής ονομαστά. Το 1923 τα αμπέλια εκριζώθηκαν, αλλά πριν σαράντα χρόνια άρχισε η αναγέννηση της καλλιέργειας των αμπελιών και της παραγωγής του κρασιού που είναι λευκό και κόκκινο από ποικιλίες γηγενών αμπέλων. Τα όσπρια, τα καρύδια, τα κάστανα είναι ονομαστά όπως και τα μήλα τα οποία αποξηραίνονται και δίνουν μαζί με το τσάι ένα ρόφημα μοναδικό που χαρακτηρίζει την Τουρκία. Τα στραγάλια γίνονται με πολλούς τρόπους και έχουν γεύση ζηλευτεί και το πλιγούρι θεωρείται το καλύτερο της περιοχής. Το ισλί σηματοδοτεί την κουζίνα τους και ζητήσαμε από τον καλύτερο chef την αυθεντική Καππαδοκική συνταγή, που μοιραζόμαστε μαζί σας.

Αυθεντικό Iσλί κεφτέ της Καππαδοκίας

    Αφήστε μια κριτική