Μπακαλιάρος σκορδαλιά συν η συνταγή της σκορδαλιάς

cod-garlic-sauce-2
  • Προβολές
    121

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

συν η συνταγή της σκορδαλιάς

Γνωστό σαν “ψάρι του βουνού” ή “ψάρι του φτωχού” γιατί παλιά ήταν φθηνό, ενώ σήμερα είναι ακριβότερο από το κρέας, άρα ισχύει μόνο ο πρώτος χαρακτηρισμός.

Στην Ελλάδα έφθανε από την Αγγλία και ήταν ένα από τα αγαθά ανταλλαγής με τις περίφημες κορινθιακές σταφίδες. Χώρα του μπακαλιάρου χαρακτηρίζεται η Πορτογαλία αφού από τον 15ο αιώνα ακόμα, οι ψαράδες «έπιαναν»  τόνους μπακαλιάρου. Τους αποξήραιναν κάτω από τον καυτό ήλιο, σε τεράστιες ξύλινες «απλώστρες».

Αφού αποξηρανθεί ο μπακαλιάρος παστώνεται με αλάτι θαλασσινό και έτσι μπορεί να διατηρηθεί  αναλλοίωτος μέχρι την ώρα που θα καταναλωθεί, χωρίς να χάσει την μεστή γεύση του και την διατροφική του αξία. Ο Καναδέζικος και ο Νορβηγικός είναι οι καλύτεροι μπακαλιάροι. Κορυφαίος θεωρείται ο υγράλατος της Ισλανδίας αφού «βόσκει» σε πλούσιους υγροβιότοπους και παστώνεται φρέσκος και όχι κατεψυγμένος.

Η φίλη μου Φωτεινή Κασσαβέτη από την Αλεξάνδρεια, μας δίνει την καλύτερη συνταγή για κουρκουτένιο μπακαλιάρο και πουρέ πατάτας με σκόρδο.

Ο μπακαλιάρος θέλει σωστό ξαλμύρισμα. Περίπου 20 ώρες σε δροσερό νερό αλλάζοντας τα νερά και αφού πρώτα τον τινάξουμε καλά και βγάλουμε το πολύ αλάτι κάτω από το τρεχούμενο νερό.

Η Φωτεινή φτιάχνει το κουρκούτι με ανθρακούχο νερό του Ζαρού, που θεωρείται από τα καλύτερα νερά της Ελλάδας.

 

Συνταγή για τον πουρέ πατάτας με σκόρδο
mpakaliaros-skordalia

Το μυστικό είναι η γευστική πατάτα. “Δόξα τω Θεώ” ολόγυρά μας έχουμε τις καλύτερες από την Λεκάνη, τον Πολύμυλο αλλά και του Νευροκοπίου. Για να μην είμαστε οι Βορειοελλαδίτες ρατσιστές δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πατάτες Νάξου…

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Από την Φωτεινή Κασσαβέτη, Αλεξάνδρεια

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί από την Σίσσυ Νίκα και στο Emvolos.gr

    Αφήστε μια κριτική