Χουνκιάρ Μπεγεντί

  • Προβολές
    59

Χουνκιάρ Μπεγεντί

Ένα αρωματικό πιάτο με τη δική του ιστορία

Το χουνκιάρ μπεγεντί είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο που ξετρέλανε ακόμα και τον Σουλτάνο το όνομά του σημαίνει «ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε».  Βασικά πρόκειται για κοκκινιστό μοσχαράκι με μπαχαρικά και πουρέ μελιτζάνας … που σε ανεβάζει στα ουράνια…

Οι γνώμες βέβαια διίστανται, γιατί άλλοι υποστηρίζουν ότι το αυθεντικό είναι με αρνάκι και άλλοι επιμένουν ότι είχε χρησιμοποιηθεί μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, από κοπάδια του Σουλτάνου, που έβοσκαν στα παράλια του Βοσπόρου και φημίζονταν για την νοστιμιά τους.

Η παράδοση θέλει τον Σουλτάνο Μουράτ, που ήταν πολύ δύσκολος στο φαγητό και σπάνια ευχαριστιόταν να «αναγκάζει» τους μάγειρές του να ψάχνουν συνεχώς πρωτότυπες ιδέες ακόμα και από την αυλή του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ (1601-1643).

Το Παλάτι στη Κωνσταντινούπολη

Έτσι λοιπόν ο αυστηρός Σουλτάνος έδειξε μεγάλη ικανοποίηση δοκιμάζοντας το συγκεκριμένο πιάτο και που ονομάστηκε hünkâr beğendi – χουνκιάρ μπεγεντί, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε».

Το μυστικό του είναι να προετοιμαστεί το κρέας από την προηγούμενη ημέρα για να αναδυθούν τα αρώματα. Η συνταγή δεν είναι από τις ευκολότερες αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Η κρεμώδης και καπνιστή υφή της μελιτζάνας πραγματικά γράφει…

Την συνταγή μου την έδωσαν από το αγαπημένο μου, ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο “Armada” που βρίσκεται στα Παράλια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από την Αγία Σοφία.

Χουνκιάρ Μπεγεντί

Από το περίφημο Αrmada Hotel, Κωνσταντινούπολη

    Αφήστε μια κριτική