Κεμπάπ της Καππαδοκίας

  • Προβολές
    13

Κεμπάπ της Καππαδοκίας

Ρουστίκ γεύση … νοσταλγική

Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Καππαδοκία μετά από πρόσκληση της φίλης Μαρίας Αλιφραγκή του Signature Travel, www.signature.gr. που είναι το πλέον εξειδικευμένο πρακτορείο για ταξίδια στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε από την Καισάρεια του Άι Βασίλη και από εκεί μέσω της κοιλάδας και του οροπεδίου με τα περίεργα σχήματα και τις σπηλιές, που έχουν δημιουργηθεί από ηφαιστειακό υλικό, φθάσαμε στο Προκόπι, εκεί που έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Σπίτια λαξεμένα σε βράχους, εκκλησίες αγιογραφημένες σε μικρές ή μεγαλύτερες κοιλότητες των βράχων και ομορφιά … Εντυπωσιακή εμπειρία η πτήση μας με αερόστατα εξερευνώντας την περιοχή θα μου μείνει αξέχαστη. Συνεχίσαμε για την Κοιλάδα των Περιστεριών και από εκεί για την Σινασώ, της ομορφιάς με εκπληκτικά ελληνικά αρχοντικά με γλυπτές μετώπες από πωρόλιθο και ηφαιστιογενείς βράχους. Ένα από τα αρχοντικά, έχει μεταμορφωθεί σε πολυτελές εστιατόριο και ξενοδοχείο και το όνομα αυτού «Το παλιό ελληνικό σπίτι». Στην άλλη μεριά της πολιτειούλας η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, που μπορέσαμε και επισκεφθήκαμε. Στιγμές συγκίνησης…

 

Το φαγητό απίθανο οι πίτες, τα μπουρέκια, οι σαλάτες, τα γλυκά τους, τα όσπρια, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα στραγάλια εξαιρετικής ποιότητας όπως και το τσάι μήλου, που από εδώ τροφοδοτείται όλη η Τουρκία. Τα μήλα είναι υψηλής ποιότητας, κόβονται αποξηραίνονται και τα χρησιμοποιούν στο τσάι.

Ζήτησα την συνταγή από το Κεμπάπ, που δοκίμασα στη Σινασώ και μου έδωσαν μια από αυτές μου άρεσε περισσότερο.

Το μυστικό του κεμπάπ είναι υπομονετικό ζύμωμα με δυνατά χέρια… και εκλεκτά μπαχαρικά. Μου άρεσε επίσης το κεμπάπ που κάνουν με κομμάτια μελιτζάνας στη φωτιά και το άλλο που το ζυμώνουν με καρύδια ή φιστίκια.

Η συνταγή που μου έδωσαν είναι για το αυθεντικό κεμπάπ Ανατολίας ή αλλιώς Καππαδοκικό.

Κεμπάπ της  Καππαδοκίας

    Αφήστε μια κριτική