Λαχματζούν Aνατολίας

  • Προβολές
    30

Λαχματζούν Aνατολίας

Ένα γευστικό ταξίδι στη Σινασό

Η Σινασός του χθες, Μustafapassa σήμερα είναι μια πανέμορφη πόλη με αρχοντικά και χαρακτηρίστηκε, διατηρητέα από την UNESCO. Πριν το 1924 ήταν από τα ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας και οι κάτοικοί της ήταν 3000 χριστιανοί ορθόδοξοι και 500 Τούρκοι. Το όνομά της σημαίνει «πόλη του Ήλιου», Ηλιούπολη.

Στο κέντρο της πόλης ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, λειτουργεί μια φορά το χρόνο στην γιορτή του τότε που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρίσταται στη δοξολογία. Υπάρχει ακόμα ένας ναός του Αγ. Νικολάου. Μια πόλη με ένδοξο παρελθόν, με κατοίκους επιφανείς εμπόρους κυρίως αλιπάστων και μαύρου χαβιαριού, που είχαν αποκλειστικό εμπόριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, με καταστατικό του 18ου αιώνα. Κάτοικοί της επίσης ασχολούνται με ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αρχοντικά που «στέκουν» ακόμα έχουν σκαλιστά φουρούσια με μαιάνδρους και χρώμα, έχουν πλούσιο διάκοσμο, τοιχογραφίες, τα έπιπλα και οι ντουλάπες είναι από καστανιά και δρυ ξυλόγλυπτα. Οι ενδυμασίες τους ήταν ολοκέντητες και η κουζίνα τους ξεχωριστή. Το αυγοτάραχο, χαβιάρι, τα τυριά που καλύπτονταν με αρωματικά βοτάνια «κτίζονταν» στη γη, το πετιμέζι, τα παστά και τα φρούτα φυλάσσονταν στα κελάρια και το ταντούρ, ο φούρνος που ήταν και σόμπα υπήρχε σε κάθε σπίτι.

Οι βεγγέρες συνοδεύονταν από μουσική και τον χορό των κουταλιών, κόνιαλι, ο αντικριστός χορός με κουτάλια κοκάλινα ή ζωγραφιστά ξύλινα. Σήμερα στο «Παλιό Ελληνικό Σπίτι» που ήταν αρχοντικό του Βασίλη Γεώργα, στεγάζεται περίφημο εστιατόριο με αυθεντική κουζίνα Καππαδοκίας από την Εμινέ.  Αξίζει να δοκιμάσετε όλων των ειδών τα κεμπάπ ακόμα και με φιστίκια, λαχματζούν, την πίτσα της Ανατολίας, κεφτέδες και μπουρέκια περίφημα, παστουρμά που είναι το προσούτο της Καππαδοκίας, γλυκά βουτυράτα με ξηρούς καρπούς ή πετιμέζι.

Βουτυρένια τυριά και νόστιμο κρέας αρνί ή μοσχαράκι. Απόλυτη αρμονία μπαχαρικών και αρωμάτων και γεύσεις της φωτιάς και του ξυλόφουρνου. Αξίζει.

Οι καλύτερες εκδρομές στην Καππαδοκία και την Τουρκία γενικότερα, διοργανώνονται από το πλέον εξειδικευμένο πρακτορείο Signature travel, www.signature.gr  την Μαρία Αλιφραγκή. Ευχαριστούμε για το απίθανο ταξίδι που παρουσιάσαμε και στον Έμβολο.

 

Λαχματζούν Aνατολίας

Από το περίφημο εστιατόριο «Το παλιό ελληνικό σπίτι» στη Σινώπη

    Αφήστε μια κριτική