Μπαμπάδες με ρούμι

μπαμπάς, ρούμι
  • Προβολές
    31

Μπαμπάδες με ρούμι

Δημιουργός του γλυκού λέγεται ότι είναι ο Νιcolas Stohrer, ζαχαροπλάστης του βασιλιά Stanislas της Πολωνίας, που η κόρη του παντρεύτηκε τον Γάλλο Βασιλιά Louis XV, στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο Stanislas έζησε στην εξορία και δεν είχε δόντια, οπότε όταν του έστειλαν μια πολωνέζικη μπριός που ήταν το αγαπημένο του γλυκό, ήταν ξερή και δεν μπορούσε να την φάει. Έτσι κάλεσε τον ζαχαροπλάστη του να την βελτιώσει… Ο Stohrer, την μαλάκωσε με κρασί της Μάλαγας, την αρωμάτισε με σαφράν και πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκα σταφύλια. Το όνομά της προέρχεται από τη γνωστή «μπαμπούσκα», τη γιαγιά, που στη Ρωσία φοράει φαρδιές φούστες με μεγάλα πλισέ.

Το γλυκό δέχθηκε διάφορες επιδράσεις και βελτιώσεις.

Δροσίστηκε με λικέρ, με ρούμι, με σιρόπι και η κρέμα ζαχαροπλαστικής αντικαταστάθηκε με σαντιγί.

Σήμερα στη Ρωσία και στην Πολωνία μοιάζει με φούστες γιαγιάδων.

Το μπαμπά με ρούμι έγινε ατομικό γλυκό με το γνωστό σχήμα από τον διάσημο γάλλο Savarin, συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης».

Το ζαχαροπλαστείο του Stohrer, που άνοιξε στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού, όταν εκείνος εγκατέλειψε τις Βερσαλίες, υπάρχει ακόμα.

Αν επισκεφθείτε το Παρίσι αξίζει να δοκιμάσετε τον αυθεντικό μπαμπά με ρούμι στο ζαχαροπλαστείο Stohrer, 51 Rue Montorgueil, 75002, άλλωστε είναι το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο του Παρισιού. Θα απολαύσετε και αλλά γλυκά της εποχής εκείνης… αλλά και εμβληματικές δημιουργίες της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Η Αφροδίτη πάντως μας ετοίμασε έναν ωραίο μπαμπά με ρούμι και εμείς σας δίνουμε τη συνταγή.

μπαμπάς, ρούμι

Μπαμπάδες με ρούμι

 Από την Αφροδίτη Παρθένη, Αλεξάνδρεια

    Αφήστε μια κριτική