Ρέγγα καπνιστή δίπλα σε ντάκο

  • Προβολές
    67

Ρέγγα καπνιστή δίπλα σε ντάκο

 Ένας super τσιπουρομεζές

Η καπνιστή ρέγγα έχει τη δική της ιστορία στη γαστρονομία μας. Αν και δεν είναι ψάρι της δικής μας θάλασσας, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους έλληνες κυρίως του χθες αλλά και του σήμερα.

Μαζί με τον ξηρό αλατισμένο μπακαλιάρο και η ρέγγα για πολλούς ήταν το «ψάρι του βουνού» γιατί και οι άνθρωποι των βουνών μπορούσαν εύκολα να την προμηθευτούν. Σε Κυριακάτικα τραπέζια έμοιαζαν γιορτινά όταν δίπλα σε ένα πιάτο όσπρια έκανε την «παρουσία» της η ρέγγα. Αν μάλιστα ήταν και αυγομένη, είχε δηλ. και τα αυγά της τότε ακόμα καλύτερα. Συνήθως τα έτρωγαν χωριστά με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι αν υπήρχε..

Η ρέγγα μου αρέσει πολύ όπως και η ρεγγοσαλάτα είτε είναι στην κρεμώδη της υφή είτε είναι κομμένη σε κομμάτια. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατατούλες βραστές σε κύβους ή ακόμα και πιπεριές όλων των χρωμάτων. Στις Κυκλάδες είναι σούπερ ουζεμεζές και στην Κρήτη συνήθως την συνοδεύουν με ντάκους για να πάρουν «την αψάδα της». Η Έφη διάνθισε τη γεύση της ρεγγοσαλάτας με ηλιόσπορους και πολύ μου άρεσε.

Την ίδια σαλάτα μπορούμε να φτιάξουμε αντικαθιστώντας τη ρέγγα με τσίρο, σκουμπρί ή παλαμίδα.

Η Έφη την ετοίμασε όπως την προτιμούν στις Κυκλάδες και δίπλα έβαλε και ντάκους, έδεσε αρμονικά Κρήτη και Κυκλάδες… έναν διάπλου στο Αιγαίο…

Ρέγγα καπνιστή σαλάτα δίπλα σε ντάκο

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

    Αφήστε μια κριτική