Σάμαλι της Σαρακοστής

  • Προβολές
    45

Σάμαλι της Σαρακοστής

Το γλυκάκι της νηστείας

Λάμπει στο φως του ήλιου του Γαλαξιδιού, της ναυτικής πολιτειούλας, μας κάνει κλικ και η χρυσοχέρα η Χρυσούλα, μόλις μας το σερβίρει. Άρωμα, χρώματα μοναδικά ξεχύνονται στην αυλή του ξενοδοχείου της, εκεί που σερβίρει το θεϊκό πρωινό στους φιλοξενούμενους. Η πινελιά της με το ρόδι πάνω στο χρυσαφί σάμαλι έχει τη δική της υπογραφή.

Κάθε κόκκος σιμιγδαλιού κλείνει μέσα του την δική του διαδρομή στις γαστρονομικές περιπέτειες των λαών, γύρω από την λεκάνη της Μεσογείου. Η καταγωγή του κρατά από τη Δαμασκό της Συρίας. Εκεί «λουζόταν» με ροδόνερο αφού τα ρόδα της ήταν διάσημα.

Γρήγορα η γλύκα του έφθασε στη Σμύρνη και από εκεί στην Πόλη, που το έντυσαν με άρωμα μαστίχας, που η χρήση της αποτελούσε μοναδικό προνόμιο του παλατιού. Το ονομάτισαν σάμαλι.

Το σάμαλι για να πετύχει θέλει το χρόνο του, να φουσκώσει, να απορροφήσει σωστά το σιρόπι, να το φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα και να το απολαύσουμε την επόμενη. Δύσκολο γιατί όλο το σπίτι ξεχειλίζει με τα αρώματα και πόσο εγκρατής πια να είσαι… Το μυστικό του είναι η αναλογία των δύο σιμιγδαλιών και το πολύ καλό ανακάτεμα. Ανάλογα με τα υλικά που μας αρέσουν μπορούμε να χαρίσουμε σε κάθε μπουκιά άρωμα ροδόνερου και λεμονιού, κονιάκ και αμύγδαλου, πορτοκαλιού και μαστίχας.

Εμείς σας δίνουμε την νηστίσιμη εκδοχή. Αν θέλουμε να το κάνουμε παλατιανό τότε χρειάζεται βούτυρο, γιαούρτι ή ακόμα και σησαμέλαιο.

Στην Τουρκία το σάμαλι με φθηνά υλικά σιμιγδάλι, ζάχαρη και νερό το πωλούν οι σαλεπιτζήδες ή οι μπακλαβατζήδες.

 

Σάμαλι της Σαρακοστής

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

    Αφήστε μια κριτική