Τα επτασφράγιστα μυστικά για να πετύχει το τσουρέκι και η καλύτερη συνταγή για πολίτικο τσουρέκι

mystika_politiko_tsoureki_1
 • Προβολές
  59

Τα επτασφράγιστα μυστικά για να πετύχει το τσουρέκι

Το τσουρέκι έλεγαν οι γιαγιάδες θέλει αγάπη και προσοχή για να πετύχει. Δεν θέλει βιασύνες, θέλει το σωστό χρόνο για να ζυμωθεί και τις σωστές θερμοκρασίες για να φουσκώσει. Θέλει προσοχή μην τυχόν και το τρυπήσετε με πιρούνι όπως εσφαλμένα κάνουν κάποιες γιατί τότε «θα ανοίξει, θα πέσει θα γίνει σαν στόκος…» έτσι έλεγαν οι μαστόρισσες του τσουρεκιού.

 

 • Η μαγιά θέλει κόλπο.

Όταν διαλύουμε τη μαγιά σε νερό ή γάλα θα πρέπει η θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 50ο C, αλλιώς θα καταστραφούν οι ζυμωμύκητες και άδικα θα περιμένουμε να φουσκώσει. Για την ζαχαροπλαστική χρειαζόμαστε θερμόμετρο για να ελέγχουμε τις θερμοκρασίες.

 

 • Το ζύμωμα θέλει μαεστρία

Για να γίνει το τσουρέκι αφράτο θα πρέπει στο μίξερ να ξεκινήσουμε αργά στη χαμηλή ταχύτητα ή αργά και σταθερά με το χέρι. Η ζύμη αλλάζει υφές στην αρχή κολλάει στα τοιχώματα ή στα χέρια και συνεχίζοντας βλέπουμε ότι γίνεται ελαστική και ξεκολλά με ευκολία, αυτή είναι η ένδειξη ότι η ζύμη είναι έτοιμη για το επόμενο στάδιο.

 

 • Το φούσκωμα θέλει χρόνο

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί μάλιστα οι παλιές έκαναν τη ζύμη μια μπάλα και δημιουργούσαν με το χέρι ένα σταυρό πιέζοντας. Η παράδοση θέλει έτσι να φεύγουν τα κακά πνεύματα και να ευλογείται το τσουρέκι της ΑνάστWe spread the ασης. Το σκέπαζαν με ζεστή πετσέτα και το άφηναν να φουσκώσει σε ζεστό μέρος της κουζίνας.  Μετά από 2 ώρες ελέγχουμε και αν ο σταυρός δεν φαίνεται τότε καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώσει όσο πρέπει.

 

 • Δεύτερο ζύμωμα

Ξαναζυμώνουμε για λίγο αφού έτσι φεύγει ο αέρας και μετά πλάθουμε για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.

 

 • Τελικό σχήμα

Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρά κορδόνια και αναλόγως δίνουμε σχήμα στρογγυλό, κουλούρας ή πλέκουμε τα κορδόνια και κάνουμε πλεξούδα.  Το σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα το αφήνουμε σε ζεστό μέρος κα το αφήνουμε άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.

 

 • Αλείφουμε το τσουρέκι

Κάνουμε στη ζύμη μια γουβίτσα και βάζουμε το αυγό χωρίς να τρυπήσουμε ή να κόψουμε τη ζύμη. Με πινέλο αλείφουμε το τσουρέκια με λίγο κρόκο αυγού και γάλα προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και βάζουμε το τσουρέκι να ψηθεί.

 

Από την Πολίτισα Σούλα Σαράφογλου.

 

  Αφήστε μια κριτική