Σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, το ευλογημένο

spathoxorto

Σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, το ευλογημένο

Κίτρινα όμορφα λουλουδάκια με πέντε πέταλα και στίγματα σε έντονο βυσσινί χρώμα «κρατούν κρυμμένα» μυστικά, για την ευζωία, την τόνωση του νευρικού συστήματος, την επούλωση ελκών στομάχου και εντέρων καθώς και εξωτερικών τραυμάτων και εγκαυμάτων.

Η χρωματική επιστήμη επαληθεύεται για μια ακόμα φορά, τα ανθάκια έχουν το κίτρινο της δημιουργίας και τα μπορντώ στίγματα αυτό της ευζωίας.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη σήμερα το πρωί αφού πριν την ανατολή του ήλιου ξεκίνησα με την παρέα μου από το Πλατύ για το καλοκαιρινό μου «σαφάρι» άγριου σπαθόχορτου.

Η εξόρμηση έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας… Η συλλογή των λουλουδιών θα πρέπει να γίνει με την πρώτη πρωινή δροσούλα για να είναι τα πολύτιμα έλαιά του φυτού, στο φόρτε τους.

Ο Γιάννης σε ρόλο «λαγωνικού», μας οδηγεί στις παρυφές του όμορφου δάσους, έξω από την Βέροια. Εκεί ανάμεσα στα βάτα ξεπροβάλουν οι κίτρινες κορφούλες του σπαθόχορτου, που μένουν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι.

Κόβοντας τα ανθισμένα κλαράκια τα δάκτυλά μας γίνονται βυσσινί, όσο για τα αγκάθια …προσπαθώ να ξεχάσω αυτή την εμπειρία… Τα «καλά κόποις κτώνται» οπότε δεν γκρινιάζω… Χρησιμοποιούμε ψαλίδι ώστε να μην κάνουμε ζημιά στο φυτό, για να το ξαναβρούμε του χρόνου. Το χαλάζι που έπεσε τον προηγούμενο μήνα έκανε ζημιά και έτσι κάποια από τα φυτά δεν άνθισαν. Σκαρφαλώνοντας τα υψώματα ανακαλύπτουμε και άλλες συστάδες σπαθόχορτου. Ο αρχηγός της αποστολής … μας προτρέπει να κάνουμε γρήγορα, γιατί ο ήλιος αρχίζει να λάμπει και εμείς πρέπει να αποχωρήσουμε … Επίπονη εργασία που όμως μας δίνει χαρά γιατί γυρίζοντας, στο κτήμα στο Πλατύ, θα ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία παραγωγής του πολύτιμου σπαθόλαδου.

Η ιστορία του

Η ιστορία του σπαθόχορτου ή βαλσαμόχορτου ή υπερικού του διάτρητου, κρατά από την εποχή των Δρυίδων, αφού το σπαθόχορτο θεωρούνταν ευλογημένο φυτό, το άρωμά του και μόνο ήταν αρκετό για να διώξει τα κακά πνεύματα.

Στον Μεσαίωνα οι χειρουργοί το θεωρούσαν μοναδικό γιατρικό για πάσα νόσο… Το χρησιμοποιούσαν και σαν καρδιοτονωτικό αλλά και επουλωτικό. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και στα τραύματα.

Σήμερα

Έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι το βάλσαμο έχει αντικαταθλιπτική δράση και διώχνει το στρες και την ελαφρά κατάθλιψη. Διώχνει το άγχος και βοηθά στην καταπολέμηση της αυπνίας. Σοφά λέει ο λαός «… βάλσαμο ψυχής και σώματος…».

Συνίσταται σαν τονωτικό του στομάχου, των εντέρων, του ήπατος και της χολής.

Οι αντισηπτικές και επουλωτικές του ιδιότητες βοηθούν στην επούλωση και απολύμανση των τραυμάτων, των εγκαυμάτων ακόμα και αυτών που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο.

Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μασάζ ανακουφίζει τις νευραλγίες και τις κράμπες.

Διαδικασία παραγωγής βαλσαμέλαιου

Το βασικό είναι τα ανθάκια κατά την συγκομιδή να τα βάζουμε σε καλαθάκια ή σε υφασμάτινα σακουλάκια.

Κατά την μεταφορά πρέπει να αερίζονται για να μην μαραθούν.

Κόβουμε με ψαλιδάκι προσεκτικά τα λουλουδάκια καθαρίζοντάς τα από τα φύλλα και τυχόν κλαδάκια.

Η αναλογία είναι 450 γρ. ανθάκια σε 1 λίτρο εκλεκτό ελαιόλαδο.

Βάζουμε τα ανθάκια σε γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο μαζί με εκλεκτό ελαιόλαδο. Θα τα αφήσουμε εκεί να εμποτιστούν για 3 εβδομάδες. ΄Ετσι «γεννιέται» το πολύτιμο σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο. Σουρώνουμε το μείγμα και στην συνέχεια βάζουμε το ολοκόκκινο λαδάκι σε μικρά μπουκαλάκια.

Τα «φυλάμε» σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και διατηρείται ένα χρόνο.

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι …περιμένοντας την καινούργια σοδιά.

Πως χρησιμοποιείται

Σαν έγχυμα πίνουμε ένα κουταλάκι το πρωί και ένα το βράδυ.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τραυμάτων αλλά και σαν καταπραυντικό των εγκαυμάτων.

Τελικά το μεγαλύτερο φαρμακείο είναι αυτό της φύσης… για κάθε αρρώστια υπάρχει το ανάλογο φυτό, αρκεί να το ξέρουμε.

Η αλήθεια είναι ότι ερχόμενη όλο πιο συχνά στο Πλατύ, έμαθα πολλά πράγματα …δίπλα σε ανθρώπους που θεωρώ οικογένειά μου και κάτι παραπάνω.

Το Πλατύ για μένα, είναι η αρχή όλων των καλών για την ζωή μου και όχι μόνον.  

 

  Το άρθρο έχει δημοσιευθεί από την Σίσσυ Νίκα και στο Emvolos.gr

Αφήστε μια απάντηση