Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα

ta_kokkina_avga_tou_pasxa_1

Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα

Η παράδοση θέλει να βάφουμε, την Μεγάλη Πέμπτη κόκκινα πασχαλινά αυγά. Ένα έθιμο που δίνει ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά και απελευθερώνει την φαντασία τους. Έτσι τα αυγά βάφονται με πολλούς τρόπους με φυσικά χρώματα, λαχανικά, κρεμμύδια,ta_kokkina_avga_tou_pasxa_4

μπαχαρικά, κλωστές.Τα χρώματα πολλά και κάποια αυγάζωγραφίζονται… κατά παρέκκλιση του εθίμου.

Σήμερα έλαβα από την αγαπημένη μου φίλη Claudine τα αριστουργηματικά αυγά που βλέπετε… έργο τέχνης. Λόγω πένθους δεν θα βάψω αυγά οπότε σκέφτηκε να πρωτοτυπήσει και μου έστειλε αυγά ζωγραφιστά.

Η Γιάννα Μπαλαφούτη, φίλη αγαπημένη αποφάσισε να βάψει αυγά ορτυκιών και ένα αυγό χήνας. Φίλοι μου με ενασχόληση γαστρονομική μου στέλνουν απίθανες φωτογραφίες με τα δημιουργήματά τους.ta_kokkina_avga_tou_pasxa_5 Πάντως ο συμβολισμός του κόκκινου αυγού κρύβει διάφορες εκδοχές και ερμηνείες.  Το αυγό είναι σύμβολο γονιμότητας και σηματοδοτεί την αρχή νέου κύκλου ζωής, το χρώμα κατά την Χριστιανική παράδοση συμβολίζει το Αίμα του Χριστού.

Λέγεται ακόμα ότι το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός όπως το τσόφλι του αυγού όμως μέσα του κρύβει τη ζωή και την Ανάσταση.ta_kokkina_avga_tou_pasxa_2

 

Στο Άγιο Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς βάφουν τα αυγά με τρόπο ιδιαίτερο μέσα σε καλάθια, τη φωτογραφία μου έστειλε φίλος του Αγ.Όρους και τον ευχαριστώ. Ο Μ.Κωνσταντίνος και η μητέρα του η Αγία Ελένη στην επίσημη τελετή της Ανάστασης προσέφεραν κόκκινα αυγά σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος οι ιερείς ειδικά στη Μακεδονία και την Κρήτη προσφέρουν κόκκινα αυγά στους πιστούς.

 

Καλή επιτυχία στο βάψιμο των αυγών σας και Καλό Πάσχα από την οικογένεια του Tastedriver.com.

ta_kokkina_avga_tou_pasxa_3

 

Αφήστε μια απάντηση