Καλαμπάκα – Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Μετέωρα,Άγιος Στέφανος, μουσείο

 Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα

Στη σκιά των Μετεώρων, στο κέντρο της Καλαμπάκας, βρίσκεται το μοναδικό και πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Σε έναν υπερσύγχρονο χώρο 1000 τ.μ. εκτίθεται η συλλογή του Παύλου Μπαλογιάννη, με  εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

H παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Οι Θεματικές ενότητες και οι συλλογές του Μουσείου

    1.Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 

Παρουσιάζονται βιβλία, τετράδια και σχολικά αντικείμενα, με πληροφορίες για την σχολική ζωή στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό Σχολείο, στο Σχολαρχείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Μετέωρα,Άγιος Στέφανος

Επίσης παρουσιάζονται ενδιαφέροντα βιβλία, αντικείμενα και πληροφοριακά στοιχεία για τα Ελληνικά Σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Αμερική και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μαθητικές ποδιές, πηλίκια, σήματα, τσάντες, τίτλους σπουδών, σχολικά περιοδικά και παιχνίδια των μαθητών του χθες.

 1. Νεοελληνικός Διαφωτισμός

Εκτίθενται πολύ ενδιαφέρουσες παλιές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του Αδαμάντιου Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα, Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη και άλλων.

 1. Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι δυο προθήκες με έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη και άλλων Ελλήνων Συγγραφέων της Αρχαιότητος με κείμενο Ελληνικό ή παράλληλο Ελληνικό – Λατινικό.

Υπάρχουν επίσης εκδόσεις από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά την χρονική περίοδο 1500-1800.

 1. Από το χειρόγραφο στο έντυπο

Μοναδική είναι η ξεχωριστή προθήκη που εκτίθεται το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με Ελληνικό κείμενο, η Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως, του Βυζαντίου. Δυο εκδόσεις του βιβλίου αυτού που εκτυπώθηκαν στη Βενετία, η πρώτη από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου και η άλλη από το τυπογραφείο του Νικολάου Γλυκύ. Στην ίδια προθήκη υπάρχει ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Βασιλείου Χαρίτωνος του εξ Αδριανουπόλεως.

 1. Αίσωπος

Εξαιρετικές παλιές εκδόσεις με γκραβούρες των μύθων του Αισώπου, με κείμενο Ελληνικό-Λατινικό ή Αγγλικό-Γαλλικό και ειδικές εκδόσεις για τα σχολεία.

Οι διαδραστικές αίθουσες του Μουσείου

     1.Η παλαιά σχολική αίθουσα

Μετέωρα,Άγιος ΣτέφανοςΕίναι ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, το μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους μας μεταφέρει σε άλλη εποχή… Ο επισκέπτης μπορεί να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτική προβολή με την ιστορία της εκπαίδευσης, της γραφής και της τυπογραφίας.

 1. Η αίθουσα Μετεώρων

Στην αίθουσα εκτίθενται: χαρακτικά και γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν τα Μετέωρα το 18ο και 19ο αιώνα.

Πολύ ενδιαφέρουσες επίσης είναι οι φωτογραφίες των Μετεώρων, από τον φημισμένο Γάλλο φωτογράφο Boissonas και τους Βολιώτες φωτογράφους, Στέφανο και Νικόλαο Στουρνάρα.

Υπάρχουν παλιά ξενόγλωσσα περιοδικά που αναφέρονται στα Μετέωρα.

Χρησιμοποιώντας τις παλιές στερεοσκοπικές μηχανές που υπάρχουν o επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα παλιές φωτογραφίες των Μετεώρων.

 1. Η αίθουσα ΑισώπουΜετέωρα,Άγιος Στέφανος

Είναι αφιερωμένη στο μεγάλο μυθοπλάστη Αίσωπο, που τους μύθους του διδάχτηκαν επί αιώνες, όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι μαθητές όλων των πολιτισμένων κρατών της Ευρώπης.

Οι τοίχοι της αίθουσας είναι ζωγραφισμένοι από Έλληνες καλλιτέχνες και απεικονίζουν τους μύθους του Αισώπου.

Διαδραστικά οι επισκέπτες μαθητές προσπαθούν να αναγνωρίσουν από τις εικόνες το μύθο, να συζητήσουν με τον συνοδό τους εκπαιδευτικό τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τον κάθε μύθο και να παρακολουθήσουν προβολή των μύθων που θα επιλέξουν.

 1. Η αίθουσα ΑναγνωστηρίουΜετέωρα,Άγιος Στέφανος

Πολύ ενδιαφέρουσα η συλλογή υλικών γραφής του Μιχάλη Καΐρη με χαρτοκόπτες από μέταλλο, ξύλο και κόκκαλο, διαφόρων τεχνοτροπιών (1890-1970), κονδυλοφόρους, πένες, μελανοδοχεία διαφόρων ειδών, μεταλλικά γυάλινα και κοκάλινα, θρανία ξενόγλωσσων σχολείων της Ελλάδας περιόδου 1890-1940.

 1. Η αίθουσα με το παλιό ελληνικό χειροκίνητο τυπογραφείο

Στο μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

Η παρουσίαση είναι συμμετοχική και παιδοκεντρική, και γίνεται από συνεργάτες του Μουσείου. Οι εκπαιδευτικοί µε την υποστήριξη δανειστικού εποπτικού υλικού, μπορούν να προετοιμαστούν ώστε να παρουσιάσουν οι ίδιοι, τα εκθέματα στην τάξη τους ή να προσαρμόσουν την παρουσίαση των προγραμμάτων.

Ελεύθερες επισκέψεις, ορισμένου πάντοτε αριθμού ατόμων, πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, ύστερα από σχετική συνεννόηση.

Στο μουσείο φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων πολλές είναι οι δραστηριότητες του μουσείου

 • Έκθεση Eυχετήριων Xρωμολιθόγραφων Kαρτών Χριστουγέννων και Νέου Έτους (περιόδου 1890-1940).
 • Μύθοι του Αισώπου

Προβολή των μύθων του Αισώπου και σε βιωματική μορφή με τη συμμετοχή των μικρών μας φίλων που επισκέπτονται το Μουσείο.

 • Παιδικά παιχνίδια

Στην περίοδο των Χριστουγέννων δίνεται μεγάλη έμφαση στο παιχνίδι της σβούρας και παρουσιάζονται 20 και περισσότερα είδη σβούρας και μια σειρά από άλλα παιδικά παιχνίδια παλαιότερων εποχών.

 • Πειράματα

Επιλεγμένα πειράματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο και κινούν το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών.

 

Πρόσβαση

Tο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, βρίσκεται στο κέντρο της  Καλαμπάκας, σε απόσταση 20 μέτρων από την Κεντρική Πλατεία, Ρήγα Φεραίου και 50 μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας.

Η πρόσβαση στο Μουσείο με ΙΧ αυτοκίνητο ή λεωφορείο είναι πολύ εύκολη από την Εθνική οδό Τρικάλων Ιωαννίνων. Στο ύψος της εισόδου του σιδηροδρομικού σταθμού στρίβουμε προς το κέντρο της Καλαμπάκας και σε ένα λεπτό βρισκόμαστε στην είσοδο του Μουσείου. Δίπλα στο Μουσείο υπάρχει χώρος στάθμευσης για ΙΧ αυτοκίνητα και στάσης – στάθμευσης για τα λεωφορεία. Τιμές εισιτηρίων

Ενήλικες: 5€, Νέοι κάτω των 18 ετών: 4€ Φοιτητές/Σπουδαστές: 4€

Ομαδικές επισκέψεις ενηλίκων: 4€

Σχολικές επισκέψεις: 3€ Συνοδοί Δωρεάν

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Χατζηπέτρου και Μ. Αλεξάνδρου, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα Τηλέφωνο: +30 24320 75219, info@bookmuseum.gr

www.bookmuseum.gr

Αφήστε μια απάντηση