Βραδιά ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής από το Σύλλογο «Η Κερασούντα και το Γαρς» και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος

Βραδιά ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής από το Σύλλογο «Η Κερασούντα και το Γαρς» και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος

Μεγάλη επιτυχία είχε ο διαγωνισμός «Οι 100 γεύσεις του αιώνα της μνήμης» που ήταν αφιερωμένος στην επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έγινε στο Θρυλόριο Κοζάνης, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου έτους «Ποντιακής Γαστρονομίας» της Γιορτής Πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και θα διαρκέσει από 12-17 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά στο διαγωνισμό συμβολικά συμμετείχαν οι σύλλογοι Αρμενίων και Ασσυρίων, λαοί που έχουν υποστεί γενοκτονία.
Η «Ποντιακή σούπα Τανέας συνοδευόμενη με Γατμέρια στο σατσ΄» ήταν αφιερωμένος στην επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που μαγείρεψαν γυναίκες της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Ποντιακής Γαστρονομίας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής.Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο «Πακλάβας» που ετοίμασε η κ. Φωτεινή Πολυχρονίδου εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος».

Το τρίτο βραβείο έλαβαν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης, οι γυναίκες του οποίου παρουσίασαν «Μελεουτζάνε – Τάβα» και οι γυναίκες της Επιτροπής Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας που μαγείρεψαν «Γκατά».

Αναμνηστική φωτογραφία

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά δώρα από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Πριν την έναρξη του διαγωνισμού παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από την γνωστή ηθοποιό και σεναριογράφο Γιούλη Γεωργιάδου, η οποία και παρουσίασε το διαγωνισμό. Συμπρωταγωνιστής της στο σκετς ο καθηγητής Θωμάς Σαββίδης.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Πρόεδρος της επιτροπής η γνωστή Κική Εμμανουηλίδου, chef και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και μέλη ο Αναστάσιος Αρουτσίδης, chef, ο Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ, η Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων, η Καλλιόπη Κουτούπα, γαστρονόμος και ο Σάββας Βακιρτζής, chef.

Η επιτροπή δοκίμασε τα φαγητά συνολικά 16 συλλόγων, από την Μακεδονία και τη Θράκη και δύο συλλόγων Αρμενίων και Σύριων, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έθεσαν ως κριτήρια τη γεύση, την εμφάνιση και τη χρήση παραδοσιακών υλικών.
Στόχος του διαγωνισμού ήταν η προβολή και ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι: Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης Δράμας, Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας, Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτής Ξάνθης, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, Ελένη Αφεντούλη, Επιτροπή Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας. Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Υψηλάνης», Σύλλογος Ποντίων Λυδίας Ν. Καβάλας «Η Τραπεζούντα», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς».

 

Αφήστε μια απάντηση